Zelf wand stucen met sierpleister

Het stucen van uw muren met sierpleister is niet alleen een sierende afwerking maar ook nog eens een erg praktische. Het is namelijk goed schoon te houden, de sierpleister kan een borstel en sop prima aan. Ook is sierpleister in veel verschillende kleuren te krijgen, daardoor hoeft u niet ook nog eens de muren te verven. Wat ook heel fijn is aan deze kleurvastheid is dat beschadigingen aan de muur niet te zien zijn omdat er dan geen kleurverschil is.

Soort pleister

Stucwerk is aan te brengen op zowel binnen- als buitenmuren en op plafonds. Het kan op verschillende manieren (decoratief) worden aangebracht en kan ook met verschillende soorten pleister. Bijvoorbeeld met grove of minder grove korrels, zodat u de gewenste structuur kunt krijgen. Deze pleister wordt ook wel gips of mortel genoemd. Kies het soort dat u mooi vindt en dat past bij de uitstraling van uw huis.

Zelf wand stucen

Het uit handen geven van het stucen van uw muren aan een vakman, een stukadoor, is het overwegen waard. Het scheelt u namelijk veel tijd en u weet dan zeker dat het resultaat netjes is. Maar het scheelt natuurlijk wel zeker in de kosten als u zelf aan de slag gaat. Het is belangrijk om het karwei dan niet te onderschatten en u goed in te lezen over de werkwijze en de mogelijkheden. Wilt u decoratief aan de gang gaan kunt u genoeg idee├źn opdoen via het internet.

Aan de slag

Voordat u begint met stucen moet de ondergrond, dus de muur of het plafond, goed schoon en ontvet zijn. Daarna kan het verstandig zijn om een voorstrijkmiddel aan te brengen, deze zorgt ervoor dat de pleister zich goed vastzet aan de wand. De voorstrijk lost zo het probleem op van een niet goed hechtend oppervlak en voorkomt zo latere scheuren en doorzakkingen.

Hulpmiddelen

Om de muren en het stucwerk zo strak en waterpas mogelijk te houden is het handig om zogenaamde geleiderprofielen en hoekprofielen te gebruiken. Voor het gips aanbrengen heeft u een pleisterspaan en pleisterbord nodig. Met een rei, een soort lat, kunt u het geheel glad maken. Zet voor het gips maken een emmer of teil klaar.

Hoe te werk

Het gips aanbrengen is een klusje wat het liefst snel gebeurd. Met het pleisterbord en de pleisterspaan brengt u het gips aan op de wand, u beweegt altijd van beneden naar boven. Wanneer er wat gips naar beneden valt hierbij, kunt u dat opvangen met het pleisterbord. Het gladmaken komt bij het afreien, dit gaat ook van onder naar boven. Laat het gips als het naar wens strak is uitharden totdat het niet meer in te drukken is. Hierna kunt u nog met een spackmes langs de muur gaan en eventueel de muur bijschuren.

Bron: Stukadoor-nu.nl