Dakkapel schilderen doe-het-zelf

Uw dakkapel is zwaar onderhevig aan de weersomstandigheden en dient daarom goed onderhouden te worden. Het liefst krijgt uw dakkapel om de vijf jaar een schilderbeurt. Hiermee zorgt u dat de dakkapel uiteindelijk langer mee gaat omdat goed schilderwerk bescherming biedt tegen bijvoorbeeld houtrot en schimmel.

Zelf dakkapel schilderen

Uw dakkapel is aan nieuw schilderwerk toe als de verf blaasjes laat zien of gebarsten is. Als de verf dof oogt is dat ook reden tot vervanging. U kunt uiteraard zelf uw dakkapel schilderen, mits u handig bent en de tijd ervoor heeft. Ook werkt u op hoogte dus zorg goed voor uw eigen veiligheid. Het alternatief van een vakman inhuren voor dit karwei is nog niet zo gek. Zo weet u namelijk dat het resultaat netjes is, hoeft u niet zelf materialen en gereedschap aan te schaffen en bespaart u uiteraard tijd.

Materialen

Het belangrijkste is het schuurmateriaal en natuurlijk de juiste verf. Kies hierbij voor een goed merk zodat uw kapel goed beschermd is, vergeet ook niet om grondverf aan te schaffen. Gebruik voor de grotere oppervlakten rollers om de verf aan te brengen en gebruik bij bijvoorbeeld kozijnen een kwast. Als schuurmateriaal kunt u schuurpapier gebruiken of een schuurmachine. Omdat u op hoogte werkt heeft u een ladder of een steiger nodig, een steiger is stabieler en daarom een veiligere optie.

Aan de slag

Een belangrijke eerste stap is kijken of er beschadigingen aan de kapel zijn. Het heeft namelijk niet veel zin om een kapel te schilderen die niet lang meer mee gaat. Zorg dat u beschadigingen aan het oppervlak dat u wilt schilderen eerst repareert. Als de verflaag versleten is kunt u deze het beste er af halen, met bijvoorbeeld een verfkrabber. Alvorens u met het aanbrengen van de grondverf begint is het erg belangrijk om eerst de ondergrond goed schoon te maken en te ontvetten en goed geschuurd te hebben. Zo hecht de grondverf namelijk beter. Na de laag grondverf is het tijd voor het schilderwerk. Het schilderen van twee lagen is daarbij wenselijk om een dekkend effect te krijgen.

Ondergrond

Bij een andere ondergrond dan hout, bijvoorbeeld kunststof of aluminium is het ook mogelijk om uw dakkapel te schilderen. Het is hierbij dan van belang dat u een primer aanbrengt voor dat u de verflagen gaat aanbrengen. Deze zorgt er namelijk voor dat de verf goed hecht aan het oppervlak. Zorg in alle gevallen dat de ondergrond vrij is van stof en vet. Dit is van groot belang bij het hechten van de verf. Hoe beter de verf hecht, hoe langer het schilderwerk van uw dakkapel mee gaat.

Akrol

Is uw dakkapel in dusdanige staat dat deze niet meer geschilderd kan worden? Dan is het verstandig om deze te vervangen of grondig te renoveren. Dakkapellen specialist Akrol levert iedere dakkapel. De prijzen zijn concurrerend en het aanvragen van een offerte is geheel vrijblijvend en kosteloos. U vraagt een offerte aan voor uw nieuwe dakkapel via de bovenstaande link.