Gevelrenovatie doe-het-zelf

Uw huis is toe aan een gevelrenovatie maar u wilt het, bijvoorbeeld om geld te besparen, graag zelf opknappen. Dit kan prima als u zelf handig bent en de tijd er voor heeft. Een goede tip daarbij is dat de spullen die u nodig zult hebben voor de gevelrenovatie ook vaak gemakkelijk te huren zijn. Bedenk wel ook dat de staat van de gevel van uw huis de stevigheid en vochtregulatie beïnvloedt. Beiden zijn zeer belangrijke zaken in het onderhoud en de veiligheid van uw huis. Het is daarom aan te raden om bij een gevelrenovatie een controle uit te laten voeren door een expert.

Pak alles aan

Als u bezig bent met het renoveren van uw gevel, let dan ook op zaken als scheuren of rotte kozijnen. Deze kunt u het best in een keer oplossen, zodat na de gevelrenovatie uw gehele gevel weer als een huis staat. Komt u er achter dat u toch wat hulp of expertise nodig heeft bij iets wat u tegenkomt, maak dan gewoon een afspraak met een vakman. U wilt er immers zeker van zijn dat alles optimaal gerenoveerd wordt. Bovendien bespaart u met een gezonde gevel ook sterk op energiekosten.

Voegen

Een belangrijk onderdeel van uw gevelrenovatie kan het renoveren van de voegen zijn. Hiervoor moet u eerst de voegen uithakken om de gevel vervolgens opnieuw te kunnen voegen. Dit zorgt ervoor dat de bakstenen de juiste ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Ook kan een nieuwgevoegde gevel een mooie en verzorgde uitstraling aan uw woning geven. Het voegen kan nogal een karwei zijn en moet met enige regelmaat gerealiseerd worden. Het is namelijk erg goed te zien als een gevel niet gelijkmatig gevoegd is.

Beton

Wanneer u betonnen muren hebt is het goed om te (laten) inspecteren of uw muur last heeft van betonrot. Ook kan er schade zijn aan uw betonnen muur door krimpen en uitzetting, waardoor er scheuren en dergelijke kunnen ontstaan. Het is raadzaam om dit betonherstel uit te besteden aan een vakman.

Schoorsteen

Vergeet met het voegen en/of de betoninspectie ook vooral niet uw schoorsteen, deze staat sterk onder invloed van het weer en is voor de veiligheid erg belangrijk om na te kijken. Ook de schoorsteenpotten zijn vaak sterk onderhevig aan het weer.

Reiniging

Bij het onderhouden van uw gevel is het ook belangrijk om de boel schoon te maken. Er kunnen verschillende soorten vervuiling optreden bij uw gevel. Dit kan ontstaan door uitlaatgassen, graffiti, vogelpoep maar kan zich ook uiten in schimmel. Belangrijk bij het reinigen is om goed uit te zoeken welk middel effectief is voor de soort muur van uw huis.

Bron: Bkbouw.nl – Gevelrenovatie specialist uit Amsterdam