Pleisterwerk herstellen doe-het-zelf

Een barst in uw pleisterwerk, wat nu?

Het pleisterwerk van uw muren en plafond is afhankelijk van de vochtigheidsgraad in uw woning. Vaak ontstaan barsten in uw pleisterwerk als zogenaamde krimpbarsten. Dit houdt in dat de ondergrond te vochtig is en daardoor teveel ruimte nodig heeft. Wanneer die ruimte helemaal strak is afgewerkt met pleisterwerk zet de ondergrond uit en ontstaan er dus barsten in het pleisterwerk.

De stukadoor of toch zelf doen

U zou natuurlijk in deze gevallen de hulp kunnen inroepen van een stukadoor, maar het is eigenlijk net zo eenvoudig om zelf uw pleisterwerk te herstellen. We geven u dan nu ook een pleisterwerk doe-het-zelf gebruiksaanwijzing. Dit is een methode die geschikt is voor ervaren klussers maar ook voor minder ervaren doe-het-zelvers. U hebt er niet veel materialen of tijd voor nodig, en het resultaat is direct zichtbaar in de vorm van een goed verzorgd huis waar vuil en bacteriën minder kans krijgen om zich in uw muren te hechten.

Wat heeft u nodig

Wanneer u pleisterwerk wil gaan herstellen zal u een aantal materialen in huis moeten hebben. Naast het juiste gereedschap om pleisterwerk aan te brengen – meestal volstaat een plamuurmes – zal u uiteraard vulmateriaal nodig hebben. Dit is een speciale soort vlug drogend cement die u in een versie kan kopen die kant en klaar in een tube of pot zit, of in een poedervorm die u nog moet aanmaken. Daarnaast heeft u schuurpapier nodig om het pleisterwerk of stucwerk mee af te schuren om de wand opnieuw klaar te maken voor schilderwerk of behangwerk.

Een barst herstellen

Een barst herstellen is redelijk eenvoudig. U zal zien dat het pleisterwerk rondom de barst een luchtbel vertoont aan de onderkant. Dit komt doordat er speling is geweest in het pleisterwerk. U zal dus het loszittende pleisterwerk moeten lossteken om te voorkomen dat u binnen de kortste keren weer moet gaan vullen. U kunt deze klus beter in één keer goed doen. Dit lossteken kunt u bijvoorbeeld met een schroevendraaier doen. U bereikt hiermee gelijk het effect dat de ondergrond ruwer wordt waardoor het nieuwe pleisterwerk beter zal hechten. Hierna zuigt u al het stof weg zodat uw vulmiddel straks goed zal blijven zitten.

Schuren en plamuren

Wanneer de ondergrond klaar is kan het opvullen beginnen. Met een plamuurmes zorgt u ervoor dat het vulmiddel de barst goed dichtmaakt en het oppervlak weer geschikt is voor bewerking. U laat de opgevulde plek daarna goed drogen om te voorkomen dat u met nieuwe krimpbarsten te maken krijgt. Daarna schuurt u het nog eens lichtjes op waarna u opnieuw schilderwerk kan aanbrengen of nieuw behang. Van de barst is niets meer te zien.

Heeft u n.a.v. dit artikel vragen over het herstellen van het pleisterwerk? Of wilt u deze klus liever uitbesteden? Ruverko.be stucwerken & schilderwerken staat in dat geval voor u klaar.