Trap schilderen stappenplan

Uw trap wordt natuurlijk vaak bewandeld en is daarom soms snel toe aan een opknapbeurt. Een nieuw likje verf doet al gauw wonderen. Uw trap zelf schilderen is natuurlijk kostenbesparend, maar u moet dan wel de tijd er voor nemen. Het schilderen van de trap wordt wel eens onderschat, maar kan een tijdrovende klus zijn.

Verf en veiligheid

Juist omdat de trap intensief wordt gebruikt is het van groot belang dat u goede kwaliteit verf gebruikt, die bestand is tegen slijtage. Ook is het mogelijk om na het schilderen een transparante lak aan te brengen ter bescherming. Ook is veiligheid op de trap natuurlijk erg belangrijk, u wilt er niet op uitglijden. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld rekening houden met de stroefheid van de verf, zijdeglans is dan bijvoorbeeld beter dan hoogglans. Er bestaan ook anti slip verfsoorten die u zou kunnen gebruiken. Het is ook een optie om strips aan te brengen op de treden voor extra veiligheid.

Voorbereiding

Het voorbereiden van uw trap op het schilderwerk is van groot belang voor een zo goed en duurzaam mogelijk eindresultaat. Wanneer de huidig verf op uw trap aan het afbladderen is, is het eigenlijk gewenst om de verf te verwijderen. Dit kan met een verfkrabber en een middel dat de verf afbijt. Wanneer er beschadigingen aan uw trap zijn is het ook raadzaam om deze eerst te repareren alvorens te beginnen aan het schilderen. Beschadigingen aan uw trap kunt u met plamuur of houtvuller herstellen. Dit alles kan een tijdrovende klus zijn.

De trap schilderen

Allereerst dient de trap geschuurd en goed schoongemaakt te worden. Het hele oppervlak moet vrij zijn van stof en van vet om de verf zo goed mogelijk te laten hechten. Hoe beter de verf hecht, hoe langer de trap weer mee gaat. Vervolgens kunt u de trap gaan schilderen. Eerst brengt u een laag grondverf aan, waarna u deze laag iets opschuurt. Maak de trap daarna weer stofvrij en begin met de lakverf die u gekozen heeft. Schilder twee lagen voor een optimaal resultaat. Voor de hoeken en richels kunt u een kwast gebruiken en voor de rest van de trap een roller. Na het drogen is het verstandig om nog een traplak te gebruiken om de trap zo lang mogelijk mooi te houden.

Creatief

Trappen hebben meestal een neutrale kleur, u kunt daarvoor kiezen maar een opvallende trap kan natuurlijk ook leuk zijn. U kunt zo bijvoorbeeld met felle of verschillende kleuren aan de slag gaan. U kunt ook spelen met contrast met de muren van de trap. Of gebruik voor de treden een andere kleur dan voor de stootborden. Denkt u ook eens aan krijtverf, daar kan met krijt op getekend worden.

Bron: Van der Kolk, traprenovatie expert uit Amsterdam.